Рецензія на пілот серіалу «Зоряні війни: Повстанці»

07/10/2014

Минуло 14 років з тих пір, як Галактична Республіка перестала існувати, і майже всі джедаї були знищені. Імператор, захопив владу, розширює свої володіння, і все нові світи піддаються окупації і розорення. Потрапляє під владу Імперії і планета Лотал, де живе підліток-сирота Езра Бріджер - кишеньковий злодій і шахрай, який, сам того не знаючи, може обмежено використовувати Силу. Коли маленька повстанська осередок намагається вкрасти імперські припаси, щоб нагодувати і озброїти знедолених лоталиан, Езра викрадає у повстанців один з контейнерів і після низки пригод стає новим членом загону під командуванням джедая Кейнана.

«Повстанці» засновані на концепції, спочатку створеній для «Воєн клонів» і відкинутій, коли Джордж Лукас вирішив, що ключовими героями шоу повинні бути основні персонажі другої трилогії

Коли корпорація Walt Disney в 2012 році купила Lucasfilm і «Зоряні війни», вона підписала смертний вирок мультсеріалу «Зоряні війни: Війни клонів», який транслювався на приналежному Warner кабельному каналі Cartoon Network. Замість нього глядачам пообіцяли новий мультсеріал за мотивами «Зоряних воєн», створений під керівництвом режисера «Воєн клонів» Дейва Філон в рамках телевізійної імперії Disney. Це шоу, таким чином, повинно було стати першим оригінальним цеглинкою в стіні «Зоряних воєн», яку в найближчі роки планують звести диснеєвці і що
начебто приєдналися до них творці Дж. Дж. Абрамса.

Новина про те, що «Зоряні війни: Війни клонів» йдуть, а «Зоряні війни: Повстанці приходять, багато фанати сприйняли в багнети. Так, головна героїня нині покійного серіалу Асока Тано ніколи не дотягувала до блиску ключових героїв першої трилогії. Але за п`ять сезонів шоу вона виросла в маленького цікавого джедая, і глядачам було цікаво дізнатися, які пригоди її чекають після офіційного розриву з Радою джедаїв в ув`язненні п`ятого сезону. Крім того, лукасівці за попередні десятиліття привчили публіку до думки, що кожен їхній новий проект майже завжди виявляється гіршим за попередні (виключення можна перерахувати по пальцях), а репутація нинішньої диснеївської анімації, пише fi-x.ru, скажімо так, неоднозначна. Поява діснеївського ЗВ-серіалу в часи «Чудес на віражах» і «Чіпа і Дейла» була б, ймовірно, зустрінута з великим глядацьким ентузіазмом.

З числа відомих глядачам персонажів у пілотній серії «Повстанців» фігурує лише Обі-Ван Кенобі - у вигляді розісланій джедаям голограми. Творці шоу обіцяють, що в майбутньому глядачів чекають і інші камео, включаючи можливу появу дорослого Асокі Тано

Тим не менш «Повстанці» все ж вийшли, і вони виявилися досить вдалим шоу. Принаймні, якщо судити по їх 45-хвилинної пілотної серії (такі епізоди будуть вдвічі коротше). Багато західні рецензенти натягують сову на глобус, проводячи паралелі між екіпажем «Тисячолітнього сокола» з першої трилогії і командою зорельота «Привид» з «Повстанців», але нам здаються більш доречними порівняння з «Вогником». Джедай з ковбойськими замашками Кейнан, владний пілот Гера, буркотливий громила Зеб, артистична і технічно обдарована підривниця Сабіна - чистої води «світлячківці». Хіба що менш цинічні і більше високонамірені. Що не заважає їм красти в Імперії і брати штурмом її кораблі.

Так, «Повстанці» - це, звичайно, не клон «Світлячка», і Кейнан навряд чи у найближчих серіях подружиться з космічної гейшею. Однак для дитячого мультсеріалу команда «Примари» досить яскрава, колоритна і з жвавим почуттям гумору («Я здаюся!» - «Що, серйозно?» - «Ні, звичайно. Лови гранату!»). Крім того, вона крута, але не всесильна. І якщо з простими штормтруперами «призраковцы» розправляються на раз-два, то більш серйозні супротивники можуть загнати їх у кут. Адже навіть Кейнан - не майстер-джедай, а колишній падаван, і він давно не брав до рук світловий меч, щоб не привертати до себе імперське увагу. Так що йому ще є куди розвиватися, щоб зрівнятися з героями на кшталт Люка, Анакіна і Обі-Вана.

Звездные войны: Повстанцы (Star Wars Rebels) 2014.Трейлер первого сезона. Русский язык [HD]

Тим більше є куди рости 14-річному Езрі. Він більше всього схожий на Аладдіна - заповзятливий, злодійкуватий і незалежний хлопчина з добрим серцем. Він відмінно управляється з енергетичної рогаткою, і він вміє використовувати Силу, щоб стрибати на недоступну для звичайної людини висоту. Проте цим його здібності на час пілотної серії вичерпуються. Так що Езру чекає довгий і, ймовірно, захоплюючий і тернистий шлях до джедайству, навряд чи повторює шлях Люка і вже точно не має нічого спільного з шляхом Асокі. Яка дебютувала в «Війни клонів» як талановитий і відмінно підготовлений падаван, гідний битися спина до спини з Анакіном та іншими повноправними джедаями.

Інша справа, що з такими персонажами не варто чекати в найближчі серіях епічних баталій в дусі «Воєн клонів». «Повстанці» набагато скромніше і компактніше, і вони не зачіпають «високу» заплутану політику, повертаючи «Зоряні війни» до старомодного «Імперія - погано, Повстанці - відмінно». Що, ймовірно, мінус для дорослих фанатів, але плюс для дітей, для яких шоу намальовано. Також «Повстанці» переважно будуть присвячені новим героям, а не продовження історій тих, хто вже добре знайомий публіці. Це теж для когось це жирний плюс, а для когось-жирний мінус.

Що до безумовних плюсів і мінусів, то до числа перших можна віднести динамічний, насичений, але не гіпер-активно-невиразну дію і саундтрек з вплітанням знайомих «зоряних» мелодій, а до других - кілька невдалих графічних ходів. Так, які колишуться на вітрі волосся Езри виглядають не як волосся, а як мокрі щупальця восьминога, а у протистоїть героям імперського агента Калюсу настільки безглузді бакенбарди, що його так і хочеться поголити.

Крім того, хоча Каллус досить розумний, щоб на ходу розгадувати плани повстанців, він недостатньо сильний у бою, щоб з загоном штормтруперів на рівних битися з командою Кейнана. В майбутньому йому доведеться або стати сильніше, або брати з собою побільше людей, щоб представляти для героїв драматичну і серйозну загрозу. На щастя, у фіналі серії глядачам представлений більш потужний супротивник для Кейнана (імперський інквізитор, воюючого світловим мечем), і ми сподіваємося, що Філон і його сценаристи придумали ще кілька персонажів, здатних поставити команду «Примари» в глухий кут. Інакше дивитися «Повстанців» буде просто нецікаво.

Фото з сайта film.ru

Повернутися до списку публікацій