Героїня його роману

Рецензія на перший сезон серіалу «З: Початок всього»

Десять серій біографічного шоу пильно вивчили деталі знайомства, заручин і перших місяців життя Фіцджеральда та його обраниці, але від серйозних питань дистанціювалися. Залишили на наступні сезони?

Зельда Сейр – завидна наречена в штаті Алабама. Вона розумна, талановита, її батько – місцевий суддя – легко забезпечить дочки блискуче фінансове майбутнє, от тільки сама Зельда шукає чогось іншого замість затишного життя в провінційному Монтгомері. Ковток свіжого повітря суперечлива натура знаходить у молодому офіцерові розквартированого неподалік армійського підрозділу, що готується до відправки на фронт Першої світової війни. Зарозумілий парубок по імені Френсіс Скотт Фіцджеральд мріє залишити військову службу і присвятити себе письменницькій діяльності, але батько Зельди не бачить в цьому перспектив. Всупереч волі батька неслухняна дочка відправляється в Нью-Йорк, щоб стати дружиною та музою одного з найвідоміших і популярних авторів ХХ століття.

Пілотний епізод серіалу побачив світ ще в листопаді 2015 року, після цього автори взяли паузу і повернулися з дещо іншою концепцією і новим актором в ролі Скотта Фіцджеральда – Гевіна Стэнхауса змінив Девід Хофлин

Незважаючи на те, що найголовніші і безумовно геніальні твори мистецтва прийнято називати «вічними» і давати визначення «позачасся», часом контекст створення того чи іншого твору, архітектурного об’єкта або навіть музики не тільки має визначальне значення, але і в істотній мірі розширює уявлення про значення культурної пам’ятки. Зрозуміло, «Великий Гетсбі» великий сам по собі, але відмова поцікавитися, на якому емоційному тлі писалася ця книга, ким були її автор і редактор, що передувало думки про її написанні і чим обернулося перше видання – це навмисне позбавлення себе додаткових вимірювань. Без усього цього оточення навіть найвеличнішу твір стане розмитою картинкою 3D-фільму, на якому у вас не працюють окуляри.

Основою сценарію стала біографічна робота американки Терези Фаулер «З: Повість про Зельде Фіцджеральд». Книга вийшла у 2013 році і стала одним з головних історичних бестселерів свого часу

Голлівуд останнім часом різнобічно підходить до спадщині Френсіса Скотта Фіцджеральда (так, розмова про «Гетсбі» зайшов не випадково): перевидаються книги з нагоди виходу в прокат фільму База Лурмана, письменник стає спочатку героєм фантазії Вуді Аллена «Північ у Парижі», потім фігурує в біографічній драмі «Геній», тепер же великий американський автор отримує велике сольне втілення в серіалі «З: Початок всього». Так, серіал присвячений дружині Фіцджеральда Зельде, але ми ж всі розуміємо – хід цей простий, як три пенси, через відносини з дружиною вимальовується особистість самого письменника.

Втім, не будемо применшувати заслуги сценаристів «Початку», вони дійсно ретельно вивчили спогади і свідчення столітньої давності, щоб представити екранну Зельду Сейр з максимальним наближенням і з усіма деталями. Про це говорить навіть сам зміст вийшли десяти серій шоу – присвячені вони компактному період з 1918 по 1920 рік, місяців знайомства Зельди і Скотта, їх весілля і першого року спільного життя. Занурення виходить глибоке – ми знайомимося з добрим десятком знайомих і родичів дівчини, стаємо свідками зовсім незначних її конфліктів і непорозумінь з батьками, стежимо за кожним кроком, для формування образу це непогано, але за цими деревами автори забувають показати ліс.

На жаль, за безліччю деталей не проглядається найголовніше – постійний конфлікт Зельди і Скотта, то жарке полум’я, яке дозволяло одному писати, а другу повільно зводило з розуму. Незвичайний для подібних серіалів формат 25-хвилинних серій просто не дозволяє розкрити жодну з тим, охоплених серіалом, все, за що беруться режисери і сценаристи, виходить поверхневим – і криза другого роману, і банкрутство, і зрада, і сварки з видавцями, і небажання чоловіка ділитися славою з дружиною. Життя подружжя Фицджеральдов була бурхливою, пишною і повноводною, але серіал навмисно ухиляється від занурення у щось більш драматичне, ніж нескінченні потоки шампанського і невгамовний джаз.

З: Начало всего (1 сезон) — Русский трейлер (2017)

Проте залишається надія на те, що перший сезон стане лише першою іскрою, яка запалить гніт справжньої бомби – ми все-таки не дійшли до успіху «Великого Гетсбі», не побачили літературних і танцювальних успіхів Зельди, ні в серіалі і натяку на прийдешні проблеми жінки з психікою. Зате є блискуча гра чудовою Крістіни Річчі, здатної своїми величезними очима заповнити телевізійний екран будь-якої діагоналі. Річчі легко переграє будь-якого, хто знаходиться з нею в кадрі, але навіть їй інколи не вистачає повітря і простору, щоб поділитися з глядачами всім арсеналом емоцій. Дуже часто при перегляді складається враження, що Крістіну навмисно затискають і купірують.

І все ж шоу взяло хороший старт: герої цікаві, епоха вибудувана блискуче, конфлікти переконливі і зрозумілі – за цим цікаво спостерігати. Залишається зрозуміти, чи з’явиться у цього «Початку» продовження чи нам варто сісти за мемуари і біографії, як це робили шукають відповідей люди століття тому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *